Jan Willem van der Straten Alias Dominee Baardmans is een ondernemende, communicatieve (media) theoloog. Wat en waarom gaan hand in hand. Daarom hier mijn verhaal.

De moeite die ik had met de stap naar volwassenheid als een jongetje van een jaar of tien herinner ik mij als de dag van gister. Als de jongste telg in een liefdevol seculier gezin werd er goed voor mij gezorgd en veel van mij gehouden. Maar volwassen worden, dat was eng. Hoe kunnen mijn ouders zich staande houden in deze wereld die vaak oneerlijk is? regelmatig was ik op de drempel van de puberteit ‘ziek’ thuis van school. 

levensbeschouwelijk griepje

Terugkijkend weet ik dat het om een levensbeschouwelijk griepje ging. De wereld zag ik als een enge plaats waar dingen mis kunnen gaan. Mensen veel van je verwachten en slechte bedoelingen hebben. ‘Hoe doen de volwassenen in mijn omgeving dat?’, vroeg ik me af. Ze waren gelukkig, hadden het leuk met elkaar en deden wat er van hen verwacht werd. 

Het griepje was plotsklaps voorbij toen ik met het geloof in aanraking kwam op dertienjarige leeftijd. Ik zag een Amerikaanse televisiedominee die we hier en nu misschien wel erg 'Amerikaans' zouden vinden. Evengoed veranderde mijn leven door het verhaal van het christelijke geloof dat al zo lang gaat, een verhaal waar ik voor het eerst kennis mee maakte op die bewuste zondagochtend. Het geloof leert me dat er een plaats voor mij is in de wereld ook ik specifieke talenten heb waarmee ik van waarde mag zijn. Dat levensbeschouwelijke dipje was direct voorbij en ik had het gevoel de wereld aan te kunnen. Kom maar op boze wereld!

Happy

Het verhaal van dertien tot nu is niet alleen maar happy. Geloof is geen vrijwaring voor pijn of verdriet. Maar hoe je de ellende verwelkomt als deze op de stoep staat maakt alle verschil. Joel Osteen zegt: "een diamant is slechts een waardeloos stukje kool dat onder heel veel druk heeft gestaan". Daarom ga ik niet met de handen in het haar zitten maar richt ik me liever op de bijbelse belofte dat alle dingen bijdrage aan het goede. 

Een diamant is slechts een waardeloos stukje kool dat onder veel druk heeft gestaan
Daarom richt ik mij liever op de Bijbelse belofte dat alle dingen bijdragen aan het goede

Niet twijfel, maar vertrouwen

Zo heeft de waarde van geloof zich voor mij definitief bewezen. Niet alleen met met hoofd, maar vooral met het hart. Dat heb ik ontdekt na een zoektocht naar balans die volgens mij heel veel gelovigen in deze tijd kennen. Balans tussen de seculiere tijd van wetenschap en feiten aan enerzijds, en geloof en hartzaken anderzijds. Het één kan niet zonder het ander, en soms heb ik het gevoel dat de samenleving armer wordt wanneer we de rijkdom van het geloof en de christelijke traditie de rug toe keren. We zijn verlegen als het gaat om de grote vragen en kijken maar weer naar de tijdlijn op onze telefoon. Daarom heb ik mijn werk ervan gemaakt om te praten over de zaken van het hart, om te praten over God. En het liefst doe ik dat met jou. Wie je ook bent.


Groetjes,

DOMINEE BAARDMANS

 

Voeding en gezondheid

There's more! Rond 2015 gebeurde er nog iets interessants. Er ontstond een groeiende belangstelling voor voeding en gezondheid. Ik drink periodes geen alcohol, zorg dat ik minimaal 8 uur per nacht slaap en eet vooral plantaardig. Dat geeft me een helderheid en fris gevoel dat samen met mijn geloof bijdraagt aan het gevoel de wereld aan te kunnen. Wat ik weet is dat ik weer gelukkig ben. En dat ik me professioneel en persoonlijk wil blijven verdiepen in dat mysterie waar men al duizenden jaren niet over uitgepraat raakt.