Jan Willem van der Straten Alias Dominee Baardmans is een ondernemende, communicatieve (media) theoloog. Wat en waarom gaan hand in hand, dit is mijn verhaal.

Lastig vond ik het wel, volwassen worden. Ik herinner me nog goed het gevoel als jongetje van een jaar of tien: dat ik het eng vond om deel te gaan nemen aan de grote mensenwereld. Als de jongste telg in een liefdevol seculier gezin werd er goed voor mij gezorgd en veel van mij gehouden. Ik wist dondersgoed: je hebt dan verantwoordelijkheid en het leven is niet alleen maar leuk. Hoe kunnen mijn ouders zich staande houden in deze wereld die vaak oneerlijk is? Regelmatig was ik op de drempel van de puberteit ‘ziek’ thuis van school. 

levensbeschouwelijk griepje

Terugkijkend weet ik dat het om een levensbeschouwelijk griepje ging. De wereld zag ik als een enge plaats waar dingen mis kunnen gaan. Mensen veel van je verwachten en slechte bedoelingen hebben. Dat het alle volwassenen goed af leek te gaan, was voor mij een mysterie.

Het griepje was plotsklaps voorbij toen ik met het geloof in aanraking kwam op dertienjarige leeftijd. Ik zag een Amerikaanse televisiedominee die we hier en nu misschien wel erg 'Amerikaans' zouden vinden. Evengoed veranderde mijn leven door het verhaal van het christelijke geloof dat al zoveel eeuwen gaat. Dat je niet voor jezelf leeft, maar met en voor iets groters. Dat grotere noemen we God en het is in deze tijd niet vanzelfsprekend om die een plek te geven in je leven. Toch kom ik er elke dag achter hoe fijn het is om te leven met iets dat groter is dan alleen ikzelf. Het zijn de grote verhalen die richting bepalen. Ze vertellen me dat de wereld een plek is waar ik gewild ben en van waarde. Iets te brengen heb, en ik wat kan betekenen voor de mensen om me heen. Dat levensbeschouwelijke dipje was direct voorbij en ik had het gevoel de wereld aan te kunnen. Kom maar op boze wereld!

Happy

Het verhaal van dertien tot nu is niet alleen maar happy. Geloof is geen vrijwaring voor pijn of verdriet. Maar hoe je de ellende verwelkomt als deze op de stoep staat maakt alle verschil. Joel Osteen zegt: "een diamant is slechts een waardeloos stukje kool dat onder heel veel druk heeft gestaan". Daarom ga ik niet met de handen in het haar zitten maar richt ik me liever op de bijbelse belofte dat alle dingen bijdrage aan het goede. Zolang je leeft, zit er waarde in de dagen die je krijgt.

Een diamant is slechts een waardeloos stukje kool dat onder veel druk heeft gestaan
Daarom richt ik mij liever op de Bijbelse belofte dat alle dingen bijdragen aan het goede

Niet twijfel, maar vertrouwen

Zo heeft de waarde van geloof zich voor mij definitief bewezen. Niet alleen met met hoofd, maar vooral met het hart. Dat heb ik ontdekt na een zoektocht naar balans die volgens mij heel veel gelovigen in deze tijd kennen. Balans tussen de seculiere tijd van wetenschap en feiten aan enerzijds, en geloof en hartzaken anderzijds. Het één kan niet zonder het ander. Als samenleving verliezen we iets wanneer we de rijkdom van het geloof en de christelijke traditie de rug toe keren. We zijn verlegen als het gaat om de grote vragen en kijken maar weer naar de tijdlijn op onze telefoon. Daarom heb ik mijn werk ervan gemaakt om te praten over de zaken van het hart, om te praten over God. En het liefst doe ik dat met jou. Wie je ook bent.


Groetjes,

DOMINEE BAARDMANS